20.oktobar.2012.

 

Kompanija Mirotin energo pustila je u rad prvu bioenerganu u Srbiji. Pogon se nalazi u okviru poljoprivrednog dobra „Sava Kovačević” u Vrbasu i u prvoj fazi imaće kapacitet od jednog megavata, a energiju će proizvoditi iz stajnjaka. Gas koji nastaje truljenjem stajskog đubriva i biomase u specijalnim uslovima od sada se pretvara se u pogonsko gorivo za generatore za proizvodnju električne i toplotne energije. Investicija je vredna više od pet miliona evra, a osim iz sopstvenih izvora, sredstva su obezbeđena iz komercijalnih kredita i uz pomoć Evropskog fonda za podsticaj korišćenja obnovljivih izvora energije. Radovi su trajali godinu dana i uključivali su angažman međunarodnih eksperata i izvođača.

Svečanosti otvaranja su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik vojvođanske Vlade, Bojan Pajtić, koji su istakli da je ovo projekat koji ima višestruki značaj. “Nadam se da će za mnoge ovo biti pozitivan primer energetske efikasnosti I motiv da promene svoje poslovanje i usklade ga sa potencijalima koje naša zemlja ima u cilju očuvanja životne okoline, rekao je Dačić. “Ovo je pionirski poduhvat za Vojvodinu. Naš cilj u skladu sa evropskim standardima je da dostignemo 27 odsto obnovljivih izvora energije, a trenutno koristimo svega tri odsto.

To znači da oko 10 miliona tona stajnjaka truli i zagađuje našu sredinu, umesto da nam koristi. Zbog toga je projekat kompanije Mirotin za pohvalu i ima ekonomski, i ekološki i energetski značaj” izjavio je Pajtić, čija je Vlada preko Fonda za razvoj pomogla projekat sa 40 miliona dinara. I Poljoprivredno dobro „Sava Kovačević” sa preko 2000 krava I Mirotin energo deo su uspešnog agro-sistema Mirotin Group, a direktor Kompanije Zdravko Pavićević ocenio je bioenerganu kao veliki korak u unapređenju poslovanja u skladu sa očuvanjem životne okoline.

„Ovakav projekat nije mogao biti realizovan bez pomoći državnih institucija, a naročito smo zahvalni nadležnom ministarstvu za energetiku koje nam je u rekordnom roku izdalo potrebne saglasnosti i dozvolu povlašćenih proizvođača elekritčne energije” , rekao je Pavićević. Po konačnom završetku projekta, ukupan kapacitet pogona biće četiri megavata.

futer